Над 60 кубически метра е незаконно добитата едра строителна дървесина, установена

...
Над 60 кубически метра е незаконно добитата едра строителна дървесина, установена
Коментари Харесай

Пуснаха от ареста кметът, който беше задържан за кражба на дървесина в Благоевградско

Над 60 кубически метра е нелегално добитата едра строителна дървесина, открита до момента от съвместната инспекция на полицията, Регионалната дирекция по горите в Благоевград и Югозападното държавно дружество. Тя стартира преди три дни, когато по пътя от Черна Места към Якоруда беше задържан камион с около 20 кубика контрабандна дървесина на компания " Диамант Рубин “. 

Задържан в ареста е и водачът на камиона, Ахмед Ибрахим Ахмед, кмет на село Конарско, който е действителният притежател на компанията, въпреки посоченият в регистъра Хава Ибрахим Мехмед - негов брат. Проверката  продължи по информация за още два цялостни с контрабандна дървесина камиона. Дървеният материал е открит разхвърлян на няколко места наоколо до сечището и до обекта, където компанията има контракт за легален дърводобив. Случаят е повече от абсурден и е образец за злоупотреба с власт и щеше да бъде единствено престъпен, ако главното настоящо лице в схемата за противозаконен дърводобив в гората не беше кметът на село Конарско. Всички в Якоруда са наясно, че компанията " Диамант Рубин “ е негова, само че с цел да няма спор със закона, официално я е трансферирал на друг на фамилията. Тази компания не е инцидентна и има история в търговете и договорите за дърводобив, провеждани от ЮЗДП.

Каква ще е ориста на кмета на село Конарско ще стане ясно след цялостното следствие и внасяне на обвинителен акт. Каква ще е ориста на бизнеса му разяснява пред БНР шефът на Югозападното държавно дружество Дамян Дамянов.

" Такъв случай, на такова количество кражба на дървесина в последните години не е установявано от една компания. На лицензирания лесовъд на компанията ще бъдат формирани актове по Закона за горите, дървесината ще бъде арестувана и ще отидем на вид преустановяване на договорите за неточно осъществяване. Кражбата е фрапантна – над 60 кубика строителна дървесина, при сегашните цени на дървесината това са някъде над 15 хиляди лв.. "

" Като тръгне да се разплита чорапът, излизат много неща, които са нелицеприятни. Всички правила са нарушени в случая ", добавя Дамянов.

Дали поради кражбата, в която беше махленски кметът на Конарско Ахмед Ахмед, ще бъде отхвърлен от длъжност? Това е в пълномощията на ОИК, в случай че бъде сезирана. Към момента подобен иск не е внесен нито от институциите на локалната власт в Якоруда, нито от представител на някоя политическа партия. 

Все още няма и повдигнато обвиняване към кмета и по тази причина нощес той беше освободен от ареста, оповестиха от прокуратурата, но уточниха, че следствието продължава.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР